A Fény születésének ünnepe
Adventi elmélyedés

December havába léptünk. Annyira hihetetlen, hogy mindjárt itt a karácsony- én legalábbis csak kapkodom a fejem. Az idő sem mondható szokványosnak: hideg, meleg, kavarodás. De bármilyen legyen is, a nagy decemberi ünnepek mit sem törődve az egésszel, sebesen közelednek.

Advent van. Este már a koszorúk első gyertyáján pislákol majd a láng. Alakul a sürgés-forgás, az otthonok díszes ruhába öltöznek, lassan ünnepi színek, ízek, illatok borítják be a mindennapokat.

Hiába üzeni lépten-nyomon a világ, a karácsony mégsem a tárgyi ajándékról, hanem Önmagunk odaajándékozásáról, lelkünk megnyitásáról szól.

advent.jpg

(kép forrása: unsplash.com)

Karácsony a Fény születésének ünnepe, az Élet diadalának, az örök Remény létezésének üdvözítése. A Nap december 21-én delel a legalacsonyabban, ez a téli napforduló ideje: ezen a napon vár ránk a leghosszabb éjszaka. Karácsony napján azonban meggyújtjuk tüzeinket, éltetve és táplálva a Fényt, a sötét feletti győzelmet, ezzel is kapcsolódva a végtelen körfogás örök energiáiba. A Fény diadalával a nappalok egyre hosszabbak, az éjszakák pedig egyre rövidebbek lesznek.

Az adventi időszak ezért is olyan gyönyörű. Az eggyé válás lehetőséget teremt az önmagunkba való  elmélyedésbe, a tisztánlátásra. Az eltemetett, mély érzések utat törnek a felszínre, a lélek igényli a békés csendesedést. A  miérteken való merengés, az elmúlt összegzése ajtót nyit egy tisztább, tudatosabb útszakasz felé. Érzékeny éra az advent: sebezhetőbbé teszi az embert, s az önmagunkban való fokozott jelenlét olykor kifejezetten riasztó lehet.  Figyeljünk most jobban egymásra, nyújtsunk kezet, támogatást: ilyenkor egy szívből jövő mosoly, egy ölelés legalább dupla annyit ér.

Az advent, a karácsony a szeretetről és a reményről szól. Töltsünk békét, hitet és bizakodást a lelkünkbe, hiszen pontosan ez az egész lényege!  Bensőséges, önmagunk és mások elfogadásával megajándékozott, szeretettel teli, közös ünneplés.

Az ünnep nem csak "ránk köszönt", az ünnepet ki is kell érdemelnünk.

Annak, akinek az ünnepet már csak az idő körforgása hozza meg, annak számára lassan kihűl a karácsony melege, kiürül jelentése, míg végül kínos teherré válik.

Az ember kivételes lény. Pillanatról pillanatra rászabott életét, azt, amitől percre se tud megszabadulni, kell pillanatról pillanatra kiérdemelnie, megtalálnia. Életünk e terhes és fölemelő ellentmondásának egyik legszebb diadala, értékmérője: a valóban megtalált ünnep. Azt jelenti, hogy a gépieset, a közönyöset, a mereven ránk szabottat sikerült szabadsággá, értelemmé, szépséggé emelnünk. A valódi ünnep: az idő és az öröklét érintkezése. Igaz, csak pillanatra tarthat, órákra vagy pillanatokra, de e nélkül a "pillanat" nélkül puszta körforgásba merül vissza naptárunk.

Békés napokat kívánok nektek Lányok!

 

B. Kinga

 

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozistamogato.blog.hu/api/trackback/id/tr3114408984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Endometriózis Közösség

A blog célja, hogy az Endometriózissal küzdő nők történeteit megosszuk mindazokkal, akik valamilyen formában érintettek. Sorstársak, családtagok, barátok, segíteni vágyók. A történeteket anonim módon jelentetjük meg. Célunk nem az, hogy betegeket zászlónkra tűzzünk, csupán történeteikkel jelezni kívánjuk, hogy az otthonukban ülő, éppen tanácstalanul az interneten böngészők is tudják, nincsenek egyedül.

Friss topikok

Címke feed

  • Őrületbe kerget minden apró zaj? Nem a te hibád!
  • Július 16.: lemészárolják a cári családot (1918)
  • Így készítsd fel bőrödet a napozásra!
  • Termések nyárra és télre.
  • Hogy nézne ki a tested, ha rá lenne tetoválva az életed?
  • Übergáz (kritika)
  • Így hasznosítják újra a hulladékot!
  • Fehér Ház: Elnöki rezidencia és sportcentrum
  • Színek, képek, érzések...