Házi szaloncukor- ami akár sütitekercs is lehet

Ha te is zsákbamacskától, adalékoktól- és egyéb meglepetésektől mentes szaloncukrot szeretnél a fára akasztgatni, akkor ez a recept neked szól.

Ha pedig szereted az olajos magvakat és az aszalt gyümölcsöket, akkor még inkább.

De van ám még hab is a tetején! Mert ebből a receptből nem csak szaloncukor, hanem még nyers süti is lehet, aminek egész biztosan elkérik majd a receptjét.

glamour-3828179_1920.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg aszalt szilva,
  • 10 dkg datolya,
  • 30 dkg dióbél,
  • vaníliapor,
  • a hozzá tartozó folyékony házicsokihoz: 5 dkg kakaóvaj, 1,5 dkg nyers kakaópor, 1,5 dkg folyékony édesítő (agaveszirup, juharszirup, Paleo sweet stb.)

Elkészítése:

Az alapok már-már viccesen egyszerűek:

  1. A 30 dkg dióbél egyik felét darabold apróra (késsel, kézzel, bármivel), a másikat pedig az aszalványokkal együtt aprítsd morzsásra (pl. késes aprítóval, erősebb turmixgéppel stb).
  2. A kakaóvajat olvaszd fel vízgőz fölött, add hozzá lassan, folyamatosan kevergetve a kakaóport és az édesítőt.

Innentől két variáció is lehetséges:

  • Ha szaloncukrot készítesz

    : akkor a masszából formázz a kezeddel nyújtott golyókat, majd locsold a tetejükre a folyékony kakaóvajas csokit.
  • Ha sütit készítesz:

    akkor pedig a folyékony csokit öntsd bele a diós-aszalványos masszába. Dolgozd el az egészet kézzel, jó alaposan, végül csomagold a gömbőcöt folpackba. Tömörítsd össze, a két kezeddel gurigatva/nyomkodva/lapogatva nyújts a kívánt formára (de akár szilikonos formába is nyomkodhatod).

           Tedd nagyjából fél órára a fagyasztóba, majd szeleteld fel/csomagold be.

 

  • És már lehet is enni- akasztani- receptet osztani.

 

Azonban van néhány szem előtt tartandó, fontos és hasznos információ:

  • A dióbelet a felhasználás előtt legalább 1 nappal áztasd be, így a benne lévő enzimgátlók (amik a nyugvó magok csírázását gátolják) szépen elbomlanak.

A dió egy részét kiválthatod kesudióval is, ezt nem szükséges előáztatni.

  • A felhasználás napján az előáztatott diót mosd át tiszta vízzel.
  • Amennyiben az aszalt gyümölcsök nagyon ki vannak szárítva, érdemes néhány órára azokat is szobahőmérsékletű vízbe tenni, hogy kicsit megszívhassák magukat. Áztatás után nyomkodd ki őket, majd mehetnek is az aprítóba
  • Az aszalt gyümölcsöket variáld nyugodtan kedvedre; mehet bele például füge, mazsola, aszalt körte is.
  • A fenti mennyiségek kb. négy főre jutó mennyiséget takarnak.
  • A sütit tartsd hűtőben, így viszonylag sokáig eláll.
  • A szaloncukrot akár zsírpapírba is csomagolhatod, amit megbolondíthatsz plusz sztaniolpapíros borítással a közepén.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozistamogato.blog.hu/api/trackback/id/tr2014502986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Endometriózis Támogató

A blog célja, hogy az Endometriózis Támogató Csoport tagjainak történeteit megosszuk mindazokkal, akik valamilyen formában érintettek. Sorstársak, családtagok, barátok, segíteni vágyók. A történeteket anonim módon jelentetjük meg. Célunk nem az, hogy betegeket zászlónkra tűzzünk, csupán történeteikkel jelezni kívánjuk, hogy az otthonukban ülő, éppen tanácstalanul az interneten böngészők is tudják, nincsenek egyedül.

Friss topikok

Címke feed

  • Esküvők a nagyvilágban - Kongói Demokratikus Köztársaság
  • Házikedvenc hímvesszők, falloszfák és a boszorkányok
  • Tudtad, hogy J.R.R. Tolkien Bibliát is fordított?
  • Füleki vár
  • Túlélési tippek a tél hátralévő részére
  • A zeneszerző, aki részegen is zseniális volt: 8 izgalmas történet Muszorgszkijról
  • Budapest–Isztambul automobil-túra – Egy országos verseny kudarca