Adókedvezmény endometriózisra

2019.01.01-től az endometriózis is fogyatékosságnak számít, csökkenthető az összevont adóalap. Itt érhető el a rendelet szövege és a melléklete, 18. pontban szerepel az endometriózis:

335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről:

335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 

ado_alap_cso_kkente_s_copy2.jpg

49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról

49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító, a mellékletben meghatározott adatokat tartalmazó igazolást

 1. szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy
 2. abban az esetben, ha az állapot a jogosultságot megállapító (1) bekezdés szerinti orvosi dokumentáció alapján végleges, a beteg választott háziorvosa

állítja ki.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás adattartalma:

 • A súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele
 • Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma
 • A súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása
 • Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása
 • Az igazolás kiállításának dátuma
 • Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása 

Pl: Orvosi igazolás, Orvosi igazolás 2

ke_pernyo_foto_2018-12-27_10_53_34.png

Tudnivalók a személyi kedvezmény érvényesítéséről:

NAV segédlet

A munkáltatónak benyújtandó nyilatkozat letölthető innen:

Személyi kedvezmény nyilatkozat 2019

ke_pernyo_foto_2018-12-30_10_55_11.png

Néhány hasznos információ:

 • BNO kód: a diagnózisnál a BNO-kód felépítése 1 betű+4 szám, a jogszabályban pedig 1 betű+3 szám. Ezen nem kell fennakadni, a diagnózisod utolsó számjegyét takard le és úgy keress a listában. A BNO kód szerepelhet valamelyik leleteden, vagy keresd a szakorvost, háziorvosodat a leleteiddel, ők tudnak segíteni.
 • Az adókedvezmény akkor érvényesíthető, ha orvosi igazolással rendelkezel, és csakis akkor, ha az már a kezedben van. „Az adókedvezmény kizárólag akkor vehető figyelembe, ha a magánszemély már az igénybevétel időpontjában rendelkezik az orvosi igazolással.”
 • AZ ORVOSI IGAZOLÁST A SZAKORVOS, HÁZIORVOS ÁLLÍTHATJA KI A MEGFELELŐ KRITÉRIUMOK ALAPJÁN. „A fogyatékosság minősítésére és az igazolás kiállítására vonatkozó szabályokat a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg. A rendelet mellékletében meghatározott igazolást a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki.”
 • „Az Szja tv. értelmében az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, azaz (2018-ban 6900 forint havonta. 2019-ben 7450 Ft)”
 • „Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül szükséges megőrizni, mert a kedvezményre jogosultság az esetleges adóellenőrzés során e dokumentummal igazolható.”
 • Az adókedvezmény csak egy betegségre lehet igénybevenni, a kedvezmény nem halmozható.
 • Arról, hogy visszamenőleg érvényesíthető-e, a Kormányrendelet mellékletében 2019.01.01-től érvényesíthető kedvezmény, még tájékoztatást pontosítjuk, illetve a könyvelőt, adótanácsadót kell megkérdezni.
 • Arról, hogy az endometriózis ideiglenes, vagy végleges fogyatékosságnak számít, egyedi mérlegelés alapján a szakorvos dönt, illetve az erre a részre vonatkozó irányadó szakmai ajánlást közzé fogjuk tenni. Ha ideiglenes, évente újra ki kell állítania az igazolás a szakorvosnak, ha végleges, akkor a szakorvosi igazolást elég egyszer kiállíttatni.

FRISS INFORMÁCIÓ:

Csoporttagunk, aki az adóhivatalnál dolgozik, tájékoztatott minket, és kérte, hogy osszuk meg veletek is a következő információt:

„az új jogszabályi változásokról szóló előadáson tájékoztattak minket ... a jogszabályba bekerült új betegségekre vonatkozó adókedvezményt visszamenőleg nem lehet igénybe venni, csak 2019 január 1-től, azaz az esedékes 2018-as évre vonatkozó bevallásba nem lehet igénybe venni. Majd csak 2020-ban mikor a 2019-es évre csináljuk a bevallást.”

Az összevont adóalapból levonható adókedvezmény visszamenőleg nem érvényesíthető. Amennyiben számotokra a szakorvosotok, vagy a háziorvosotok kiállította az igazolást, vagyis ENDOMETRIÓZISSAL DIAGNOSZTIZÁLTAK VAGYTOK, AKKOR 2019-TŐL ÉRVÉNYESÍTHETITEK A KEDVEZMÉNYT.  (végleges igazolás esetén ez azt jelenti, hogy ha pl. 2015-ben diagnosztizálták nektek a betegséget, és 2019-ben a szakorvosotok kiállítja számotokra az igazolást, akkor 2019-től jár nektek az adókedvezmény.) EKKORTÓL TUDJÁTOK ÉRVÉNYESÍTTETNI, VISSZAMENŐLEG, ÖNELLENŐRZÉSSEL NEM.

Várjuk a részünkre megküldött írásbeli hivatalos NAV állásfoglalást is, ha ezzel eltérő információt tartalmaz, megosztjuk veletek.

Ha a szakorvosotok, háziorvosotok nem állítja ki nektek az orvosi igazolást, abban az esetben az adókedvezmény nem vehető igénybe!

Kérünk titeket, hogy az egyéb kérdéseiteket a szakorvosotoknak tegyétek fel, az igazolást Ők állíthatják ki. A Kormányrendeleteket olvassátok el. Pontosan tartalmazzák, hogy az igazolásban milyen adatoknak kell szerepelnie, és azt is, hogy ki és milyen feltételekkel veheti igénybe az adókedvezményt. A törvények elérését megtaláljátok az Blogunkon, és minden ezzel kapcsolatos hasznos információt.

 1. Beszerzed szakorvostól, háziorvostól a fogyatékosságról szóló igazolást.
 2. Eldöntöd, hogy havonta, vagy az adóévet követő adóbevallásban kívánod-e érvényesítettni.
 3. Ha havonta szeretnéd, a munkálttatódnak illetve a könyvelődnek le kell adnod egy erről szóló nyilatkozatot.
 4. Ha az adóév végén szeretnéd érvényesíttetni, akkor majd 2020-ban beadandó adóbevallásodban kell feltüntetni.

 

Az információkat a jövőben is pontosítjuk, frissítjük.

Közösségi facebook poszt elérhető ITT

Mindenkinek jó egészséget kívánunk.

#Adókedvezmény #fontos #infó

 

Az oldalon általánosan nem szakemberek írnak, posztolnak, így az oldalon olvasottak nem alkalmasak diagnosztizálásra, ha tüneteid nagyon hasonlóak, felvetődött benned, hogy te is ezzel a betegséggel küzdesz, keress fel egy endometriózis kezelésben jártas orvost, szakembert. Az oldalon olvasott történetek egyedi, szubjektív véleményeket tartalmaznak, lehet, hogy rád nem jellemzőek, ha mégis magadra ismertél egyes tünetek alapján, keres fel egy endometriózis specialistát, nőgyógyászt.

A blogon minden történet anonim, vagy megváltoztatott keresztnévvel olvasható. Az érintett intézmény, orvos sok esetben szándékosan megváltoztatott jellemzőkkel szerepel bennük, mindenki személyiségi jogait tiszteletben tartva. A történetek szereplőivel kizárólag az Ő beleegyezésükkel lehet felvenni a kapcsolatot, amennyiben erre lenne szükséged, írj üzenetet ide: endotamogato@gmail.com

 

Egészséget és boldog babavárást kívánunk.

Endometriózis Támogató Blog szerkesztőcsapata

 

Kövess minket a facebookon is:

Zárt facebook csoportunk: Endometriózis Támogató Csoport

Nyilvános facebook oldalunk: Endometriózis Támogató Közösség

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozistamogato.blog.hu/api/trackback/id/tr9914522804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Endometriózis Támogató

A blog célja, hogy az Endometriózis Támogató Csoport tagjainak történeteit megosszuk mindazokkal, akik valamilyen formában érintettek. Sorstársak, családtagok, barátok, segíteni vágyók. A történeteket anonim módon jelentetjük meg. Célunk nem az, hogy betegeket zászlónkra tűzzünk, csupán történeteikkel jelezni kívánjuk, hogy az otthonukban ülő, éppen tanácstalanul az interneten böngészők is tudják, nincsenek egyedül.

Friss topikok

Címke feed

 • Esküvők a nagyvilágban - Kongói Demokratikus Köztársaság
 • Házikedvenc hímvesszők, falloszfák és a boszorkányok
 • Tudtad, hogy J.R.R. Tolkien Bibliát is fordított?
 • Füleki vár
 • Túlélési tippek a tél hátralévő részére
 • A zeneszerző, aki részegen is zseniális volt: 8 izgalmas történet Muszorgszkijról
 • Budapest–Isztambul automobil-túra – Egy országos verseny kudarca