Szilveszteri másnap, másképp

Épp csak vége a karácsonyi evés-ivásnak, máris itt a szilveszteri mulatozás.

Süti, ropi, koccintás a barátokkal. Meg az ismerősökkel. Meg a kedvesen mosolygó, szimpatikus arcú kevésbé ismerősökkel. Aztán meg azokkal is, akik nem mosolyognak, pont azért…

Másnap persze már a pohárcsörgés zajától is beindul a gyomorvulkán, a többi bónuszról nem is beszélve: forgó szoba, vattás száj, vizes lepedők a fejben, csinos véreres szemek és nem túl társasági hangulat. Koccintás...micsoda baromság!

Egyedül a csönd, a pihenés és a víz segít. Lassan. Talán.

Katzenjammer, borverés, macskajajj, kótyagosság, borbetegség, zákányosság, másnaposság: bárhogy is hívjuk, sehogy sem kellemes.

cat-3869583_1920.jpg

A nagykorúak nagyobb hányada tudja, mennyi is az annyi, de néha előfordul, hogy átlépjük azt a bűvös határvonalat. Példának okáért, ha sok az ismerős.

A legjobb “gyógymód” minden kétséget kizáróan a megelőzés, konkrétabban a mértékletesség és saját korlátaink ismerete. De ez nem egy népnevelő cikk, inkább nézzük, milyen természetközeli lehetőségeink vannak, hogy gyorsabban és kevesebb utóhatással vészelhessük át a ‘legyünkmártúlrajta’ állapotot!

Ha ismerjük az ellenséget és ismerjük magunkat is, akkor száz csatában sem jutunk veszedelembe...

Lássuk tehát az ellenséget!

A másnaposság fizikai és érzelmi állapot is egyidejűleg, mely nagyobb mennyiségű alkoholtartalmú folyadék elfogyasztása után alakul ki. Tulajdonképpen ez maga a kijózanodás szakasza, ami elég komolyan igénybe veszi szervezetet. Az alkohol a gyomornyálkahártyán keresztül felszívódik, bejut a vérkeringésbe, ezáltal pedig az összes szövethez és szervhez.

Az alkohol egészen addig kering a szervezetben, amíg maradéktalanul fel nem dolgozza és ki nem üríti a test; ez azért legkésőbb az utolsó korty alkoholos ital elfogyasztásától 24 órán belül megtörténik. Az már más kérdés, hogy utána még mennyi idő, míg teljesen összekaparja magát az ember és eredeti állapotában tündököl.

Fontos azt is tudni, hogy az alkohol felszívódási ideje átlagosan 15-90 percet vesz igénybe. Üres gyomor esetén ez sokkal gyorsabban megy végbe, ezért (is) nagyon lényeges, hogy alkohol fogyasztása, koccintás előtt/közben mindig együnk valamit! A gyomorban lévő táplálék itatóspapírként működik, lassítja az alkohol felszívódását, tehát csökkenti az estével járó kellemetlenségek számát.

Az etilalkohol erőteljesen fokozza a vizelettermelést, kiszáradást okoz; ettől alakul ki a szájszárazság, a kellemes fejfájás és a már-már elviselhetetlen szomjúságérzés is. Az etilalkoholt a máj (pontosabban a máj alkohol-dehidrogenáz enzimje) acetaldehiddé alakítja, amiből a további munkafolyamatok során ecetsav képződik, valamint tetemes mennyiségű reaktív szabadgyök. Az acetaldehid erősen toxikus tulajdonságú, intenzíven közreműködik az émelygés-hányás-fejfájás trió kialakulásában. Károsítja a sejtműködést, de akár még az örökítőanyagot is, ezáltal növekszik a rosszindulatú tumorok kialakulásának esélye. Ez nyilván nem egyetlen átmulatott, újévköszöntő bulival járó kockázat, de akinek egy évben sokszor van szilveszter éjszaka, az már valóban számolhat ilyen jellegű kockázatokkal is.

Az alkohol és az acetaldehid lebomlása során NAD+ használódik fel. A NAD+ normál állapotban a sejtek működéséhez, energiatermeléséhez szükséges. Ha túl sok alkoholt kell elbontania a szervezetnek, értelemszerűen sok NAD+ kerül felhasználásra, ami pedig más élettani folyamatoktól vonja el az értékes energiát. A szervezetben piruvát halmozódik fel, ami tejsavvá alakul. A tejsav fokozza testünk savasságát, megemelkedik a vér laktát szintje. A cukoranyagcsere szabályozása zavart szenved, a vér cukorszintje leesik.

Ezek fényében mégsem hangzik olyan rosszul a megelőzés.

piglet-3045288_1920.jpg

Mutatunk néhány alapszabályt, amit a könnyebb másnap érdekében érdemes szem előtt tartani:

 • Mindenkinek más az egyéni tűrőképessége, tartsd tiszteletben saját “korlátaidat”!
 • Gyógyszerekre ne igyál alkoholt!
 • Minél kevesebb féle alkoholos italt fogyasztasz az este alatt, annál könnyebb lesz később…
 • Ne igyál üres gyomorra alkoholt- mindig egyél iszogatás előtt, sőt, lehetőleg közben is!
 • Kerüld a szénsav-alkohol párosítást! A szénsav gyorsítja az alkohol felszívódását.
 • Az alkohol-koffein kombináció sem szerencsés, hiszen mindkettőnek erőteljes vízelvonó hatása van.
 • Inkább lassan, kortyonként iszogass, ne nézz gyorsan a pohár fenekére!
 • Próbálj a koccintások között minél több tiszta vizet inni, ezzel csökkentheted, megelőzheted a kiszáradást és rengeteg kellemetlen, másnapi tünetet is.
 • Figyelj a tisztaságra és a minőségre, ugyanis ezek csökkenésével arányosan növekszik az egyéb toxikus mellékanyagok száma, amik pedig igencsak fokozzák a másnapi hangulatot.
 • A színező és ízesítő anyagok, valamint a dohányzás szintén ide sorolhatóak.

 

Ha a megelőzés mégsem lenne elég hatékony, akkor jöjjön a haditerv!

 1. Töltsd fel vízzel a kiapadt készleteidet;
 2. kerülj cukorstabil állapotba;
 3. nyugtatgasd a megviselt gyomrodat;
 4. segítsd a májad munkáját;
 5. és kösd le a szabadon garázdálkodó gyököket!

És a megvalósítás:

Igyál, igyál és igyál! De semmi esetre sem további alkoholt, ugyanis a kutyaharapást szőrével elmélet már réges-rég megdőlt.

A legjobb a szobahőmérsékletű, citromos ásványvíz.

A szobahőmérséklet azért fontos, mert mind a hideg, mind a meleg irritálhatja az amúgy is megviselt gyomornyálkahártyát, nem utolsósorban pedig elég sok energia a testnek mind a felmelegítési, mind a lehűtési folyamat. A citrom csökkenti a gyomor savtermelését, támogatja annak munkáját. Fontos, hogy visszapótold a folyadékkal elvesztett sókat és ásványi anyagokat is, amire a palackozott, valódi ásványvizek pont megfelelőek.

Keverhetsz a citromos vízbe kis gyömbért vagy akár guarana port is. Könnyebbséget hozhat egy csésze zöld tea vagy rozmaring tea is; amiknek fokozhatod a hatását, ha néhány csepp rozmaring illóolajat is párologtatsz melléjük.

Ezeken túl van, aki a pihenésre esküszik, van aki egy rövid sétára a friss levegőn, de jócskán akad, aki szerint az egyetlen biztos ellenszer a múló idő…

Lényeg a lényeg: egyetek és igyatok, vizet azért minél többet, közben pedig érezzétek igazán jól magatokat!

 

Vidám szilveszter estét és csupa jóban gazdag, új esztendőt kívánunk nektek!

 

new-years-day-3815045_1920.jpg

 

 

 

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1snaposs%C3%A1g
http://www.medicalonline.hu/tudom…/…/a_masnapossag_tudomanya
http://www.alkoholizam.com/magyar/pojmovi2.htm
képek: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozistamogato.blog.hu/api/trackback/id/tr314522284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Endometriózis Támogató

A blog célja, hogy az Endometriózis Támogató Csoport tagjainak történeteit megosszuk mindazokkal, akik valamilyen formában érintettek. Sorstársak, családtagok, barátok, segíteni vágyók. A történeteket anonim módon jelentetjük meg. Célunk nem az, hogy betegeket zászlónkra tűzzünk, csupán történeteikkel jelezni kívánjuk, hogy az otthonukban ülő, éppen tanácstalanul az interneten böngészők is tudják, nincsenek egyedül.

Friss topikok

Címke feed

 • Vilnius kincsei
 • Gyönyörű miniatűr festmények              
 • A Himalája legszebb túrája, az Everest trek
 • Az Igazi kaland 5.
 • Átkozottak erdeje: Darkwood (PS4) teszt
 • Megváltozott gyerekkor, megváltozott képességek
 • STÍLUSOK 1 - WABI SABI